20111106

Stavlaft i moderne hytter.

Hytta vår er bygget i stavlaft, men vi ble anbefalt en moderert utgave av denne byggeteknikken av hensyn til å hindre trekk ved gulv og i hjørner. Gulvterkk ville vi jo ikke ha, så vi valgte vanlig reisverk under alle tømmerstokkene i taket.

Innvendig ser reisverket slik ut, med delevegger og yttervegger med vanlig isolasjon. Rart å tenke på nå som hytta er fiks ferdig, at det virkelig var så kaotisk og rotete under byggingen. Som en ser er jeg helforelsket i tømrede tak. Vi satte også inn to meddragere. Tilsammen er det 23 kraftige runde stokker.
Det er ikke gjennomgårnde stokker i hjørnene på bygget, men bjelker som er satt utenpå senere. Vi er godt fornøyd med denne modererte stavlaft hytta, for det trekker ikke hverken fra gulv eller hjørner, noe det selvfølgelig heller ikke bør gjøre i et moderne bygg.

Og slik ser den ferdige hytta ut i det jeg kaller moderert stavlaft. Her er det tømmerrøste, panelte vegger, hjørnebjelker og utkraget grunnmur i stein, så bygget "setter" seg i terrenget. Visst finnes det enklere måter å bygge på som på sin måte kan være mer moderne, eller mer tradisjonelt.

Og enkelte mener at en skal bruke lokal byggeskikk helt gjennomført som på museene, eller at bygg skal være helt moderne. Selv mener jeg at en godt kan bruke elementer fra gamle måter å bygge på i en moderne tid og skape en blanding av moderne og tradisjoneller elementer. Hva mener dere?

1 kommentar:

  1. Mektig fin med alle de rundstokkene:) Stavlaft på hytta vår også.

    SvarSlett