20101110

Bygge peis stein på stein

Når vi bestemte oss for å bygge åpen peis, måtte det bli av skikkelig stein. Stein er et fantastisk materiale. Her er det brukt råkopp fra Oppdal, en rustikk og grov skifer. Pipa står rett oppå peisen, noe som krever litt ingeniørkunst, med gjennomtenkte dimensjoner, riktig spjeld og røykhylle, for å få god trekk, og for at vinden ikke skal blåse ned i pipa. Uker gikk med nøyaktig arbeid og til slutt nådde byggmesteren toppen.

Ikke noe å klage på utsikten her på taket. En flott naturstein fra tomta ble murt på plass på toppen av røykhatten. Og nå er det bare å fyre.

Peisen brukes nesten hver dag sommer som vinter, fordi det er så utrolig koselig. Et hyggelig møbel i hytta er det også. For det første fungerer den helt topp, trekker godt og er derfor mye i bruk. Det er en slags meditasjon i det å glede seg over åpent ild. Den mer fornuftige oppvarmingen kan jo peisovnen ved siden av ta seg av. Åpne peiser er selve symbolet på hyttekos, og de blir mye mer enn et symbol når de faktisk fungerer.

4 kommentarer:

 1. Hei!
  Kjempefin peis:). Hvor har dere fått tak i materialene til peisen? Som f.eks. Veggene inni selve hjørne samt platen under og stålpinnen på hjørnet? Vi leter og leter men finner det ikke noen sted.
  Hilsen Paulien

  SvarSlett
 2. Takk for interessen! Materialene er råkopp fra Oppdal, rustikk og litt arbeidskrevende å få pent. Inne i brennkammeret er vegg og gulv av ildfast murstein som jeg har brukt ovnssverte på for å få vekk gulfargen. Peisstanga i hjørnet har jeg tegnet selv og fått smidd og brennoljet på spesialbestilling hos Tveit Smie i Sør-Fron. Lykke til!

  SvarSlett
 3. Kjempefin hytte, og en utrolig fin peis. Vi har akkurat begynt å kikke på hytter tilsalg på fjellet. Blir nok en enklere hytte, men veldig moro med inspirasjon fra en hytteblog:-)Skal gå inn å lese mer, legger meg til som følger jeg :0) Ha det fint!

  SvarSlett