20111231

Vinternatt i fjellet.

Noen kaller også dette kjente maleriet for Vinternatt i Rondane. Det ble lagd i mange utgaver som oljemalerier og fargelitografier av billedkunsteneren Harald Sohlberg som arbeidet med motivet i nesten 20 år. Hovedmaleriet er i dag i Nasjonalgalleriet. 

På maleriet sees de mektige blå fjella i Rondanemassivet, noen få stjerner, den største mellom Rondeslottet og Høgronden og et kors i fjellveggen på nordsida av Høgronden. Motivet er hentet fra Atnedal, litt sør for hytta vår. Nasjonal Turistvei Rondane har bygget en utsiktsplass der som de kaller Sohlbergs Plass.

Harald Sohlberg (1869-1935) var fra Kristiania. Han malte sine bilder i en en nyromantisk stil som ikke tok sikte på å gjengi fotografisk det han så, men tydeliggjøre stemninger og opplevelser.
Jeg ble kjent med Sohlbergs malerier som skoleelev på Røros i ungdommen. Det var med andektighet vi spiste middagen vår i peisestua på Kaffestuggu og kunne beundre Sohlbergs kjente malerier fra Røros. Jeg håper kafeen har beholdt interiøret slik det stod tidlig på 70-tallet. Bildet viser Røros etter en snøstorm.


Sohlberg oppsøkte ugjestmilde landskap der tida ennå står stille. Jeg tenker at de gangene en kan ta seg en måneskinnstur på ski i vinternatta, da kan en oppleve Rondane akkurat slik som kunstneren Harald Sohlberg gjorde for 100 år siden.

Folldal Turlag er flinke til å arrangerer måneskinnsturer til Nygruva ved fullmåne. Men du kan jo selv ta en kveldstur den 9. og nyte måneskinnet der du er!GODT NYTT ÅR!


kar-rudi@online.no

2 kommentarer:

  1. Godt Nyttår til deg å!
    Så arti å lese innlegget ditt, for to somre siden kjørte jeg opp Norge fra Oslo og var blant annet innom utkikksposten du nevner. Storslagent og fantastisk flott å stå der og skue utover fjellene. Fikk slik sug i magen for vandring med sekk på ryggen...bare gå og gå, fiske og telte og nyte...Flott maleri også, og korset var nytt, har ikke lagt merke til det før!

    SvarSlett
  2. Takk for nyttige informasjoner om Sohlberg. Jeg liker bildene hans veldig godt! :)

    SvarSlett