Mange har blitt forskrekket over at den tomta som en en gang ble så forelsket i, blir fullstendig rasert i byggeprossessen. Moderne hus og hytter som bygges i hellende terreng og med "såle", får gjerne skjemmende pute/voll med jord og stein i nedkant av bygget. Huset må jo ligge støtt og trenger den tyngden. Men med noe planlegging kan en oppnå et trivelig resultat for uteområdet allikevel. Tegn opp en plan og diskuter med entrepenøren hvordan prosjektet kan gjennomføres med minst mulig terrengingrep, og hvor en kan ta vare på stedegen jord og stein på en best mulig måte
Selv tegnet vi og beskrev hvordan vi ville at vårt eget prosjekt skulle gjennomføres. De som stod for grunnarbeidet var velvillige og kom med flotte innspill. Vi satte opp merker i terrenget for hvor grensa skulle gå for urørt natur. Der det var mulig slo vi ned staker i bakken, men med mye fjell og stein i bakken, måtte vi også ty til andre metoder. Jeg pakket inn steiner med røde bånd som julegaver og la dem ut i terrenget. Noen lo sikkert godt, men disse fikk være i fred og jeg kunne finne dem igjen etter utgravingen. En "steinpakke" ligger i framkant på det øverste bildet til venstre.
Jordmasser ble pent lagt på presenninger og lagt tilbake der det trengtes.
For å slippe en stor fylling foran hytta, ble mye av steinen som ble sprengt ut lagt som en mur i framkant av hytta og i samme høyde som innegulvet. Det ble da en platting som fungerer som en veranda mot panoramautsikten uten å virke jålete eller prangende. Og at "steinrøysa" holder bygget på plass, det er sikkert.
Tomta på hytta bærer ikke preg av at her har gravemaskiner og bygging foregått for bare 4-5 år siden. Plattingen er skiferlagt men det blir et annet innlegg. God planlegging og noen ekstra kroner gjorde til at vi ikke bare er fornøyde, men også sparte tid og penger i etterkant.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar