20160624

Reisen gjennom Storelgens rike.


Reisen til hytta på fjellet har for meg blitt mye mer spennende de siste årene. Ikke bare er Stor-Elvdal den største kommunen i Sør-Norge i areal, her er det i tillegg masse elg. Nå også mange ulike utrykk for elgkunst.

Du kan oppleve en spennende reise i gjennom Østerdalen. Trær fulle av elggevir med polkadots og striper i alle farger. 

Østerdalen har "Pyntet seg med horn"! Ikke som Aksel Sandemose beskriver i sin roman, men slik det uttrykker seg i billedkunstnernes sitt formspråk i Hedmark. De er sterkt forstørrede og ruver i samlet flokk..

På rasteplassen ved Bjøråa skinner verdens største elg 10 meter høy, majestetisk å se på og blank i polert og syrefast stål. Og som mye annet vi omgir oss med, er den produsert på spesialanbud fra kinesiske håndverkere. 

Linda Bakke er en allsidig kunstner og hun har her fått fram et uttrykk som står godt til furuene som omgir den. Og ansiktsutrykket er arrogant, den lar seg ikke affisere av hverken trafikken eller oppmerksomheten den får. For den synes veldig godt,  og det er ikke hver dag en passerer en naturalistisk 20-taggers elg med skinnende gevir.

Linda Bakke har ikke vært alene om denne varierte og elgete kunstutsmykningen.  Billedkunstner Inge Iversen har vært en aktiv bidragsyter og samarbeidspartner i prosjektet. Brua ved jernbaneundergangen ved Atna har fått en Andy Warhol inspirert utsmykning.

Hvis du tar deg en stopp og ser nærmere på bildene, er de ikke bare ulike i farger og kontraster, men også i utforming. Tre ulike utgaver av elg fra dilting til fullt firsprang. 

Hvorfor alt dette elgstyret? Prosjektet "Trafikantans Opplevelse"? Veivesenet mener at det bedrer trafikksikkerheten. Østerdalen har rykte på seg å være kjedelig, og sjåfører blir uoppmerksomme både på elgtrekk på veien og på andre trafikanter. Elgkunsten skaper en oppmerksomhet som gjør bilistene mer årvåkne. Les gjerne mer om Storelgen i Storelvdal på Nrk sin side HER og Veivesenets egen redegjørelse for hele prosjektet Her.

God Tur gjennom Østerdalen du også!

Hilsen Kari

kar-rudi@online.no

1 kommentar:

  1. Så bra å bruke kunst til å halde ein årvåken..
    Det kan nok trengast på andre strekningar rundt om i landet også. Og når kunsten er fin i tillegg, ja i allefall etter min smak, då er det berre å nyte den.

    God sommar!

    SvarSlett